Blåbärsscones med färskost och rårörda blåbär

Med granola i degen får sconesen både härligt ”tugg” och god smak. Servera nygräddade som helgfrukost, afternoon tea eller kvällsfika.

12 små scones
Tillagningstid 45 minuter

Till detta recept

START! Blåbär & Solros

Ingredienser

Scones
Ca 6 dl vetemjöl
2 dl START! Blåbär & Solros
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl filmjölk eller mjölk

Rårörda blåbär
2 dl blåbär
2-3 msk socker
1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
1-2 tsk citronsaft

Till servering
Färskost och/eller andra pålägg

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda samman alla torra ingredienser till sconesen i en bunke. Tärna ner smöret. Blanda ner filmjölk eller mjölk och rör snabbt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns kladdig.

3. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i tolv bitar. Forma till bollar och lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till sconesen lätt så att de blir puckformade.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min, eller tills sconesen fått fin färg.

5. Rör samman blåbär, socker, vaniljpulver/-socker och citronsaft. Justera sötman efter smak.

6. Servera de nygräddade sconesen med de rårörda blåbären, färskost och/eller andra pålägg.